Beräkna din egen nettolön

Bruttolönen, det vill säga din lön innan skatter och avgifter dras, är något de flesta vet vad den är. Men att kunna svara på hur stor din nettolön är behöver inte alltid vara lika självklart. Det är dock den summan som motsvarar vad du faktiskt kommer ha på ditt lönekonto när lönen är utbetald och följaktligen det som du kommer kunna röra dig med. Sammanställningen nedan hjälper dig att ta reda på din nettolön.

Vilka olika skatter och avgifter dras från din lön?

För 2021 så dras kommunalskatt och landstingsskatt från din inkomst. Storleken på dessa varierar mellan olika kommuner. I tillägg till dessa skatter så dras statlig skatt för personer som tjänar över 44 700 kronor per månad eller 537 200 kronor per år. Utöver det behöver du betala public service-avgift samt begravningsavgift. Är du medlem i svenska kyrkan utgår även en skatt till kyrkan. En sammanställning av samtliga skatter och avgifter finns på nätet.

Hur kan jag beräkna hur mycket skatt jag ska betala?

Den definitiva beräkningen av din skatt för ett år görs i samband med deklarationen. Följ denna länk för att enkelt beräkna din nettolön. För att göra en preliminär skatteberäkning besöker du Skatteverkets sajt. Med deras tjänst kommer du kunna se din preliminära nettoinkomst per månad.